Evinizi tazelemenin, kaldırım çekiciliğini artırmanın ve hatta değer katmanın en iyi yollarından biri yeni bir kat boyadır. Evinizin hem iç hem de dış kısmına yeni bir kat boya eklemek, her şeyin temiz ve yeni görünmesini sağlar ve yorgun veya modası geçmiş alanlara yeni bir soluk getirebilir.
Mesele şu ki, evinizin içini yeniden boyamak zaman alıcı olabilir ve dış cephe için ucuz bir iş değildir. Bu nedenle özellikle iç ve dış cephe boyanızın ömrünü mümkün olduğunca uzatmanız önemlidir.
Dış cephe boyası ne kadar sürer ve iç cephe boyası ne kadar dayanır? İç ve dış boya işlerinizin ne kadar süreceğini ve her ikisinin de ömrünü nasıl uzatabileceğinizi derinlemesine ele alacağız.
İç ve Dış Boyanızın Ne Kadar Sürmesini Bekleyebilirsiniz?
Bir boya işinin ne kadar süreceğini belirleyen boyanın kalitesi ve boyadığınız yüzeyin durumu gibi birçok değişken vardır. Genel olarak iç cephe boyası 5 ile 10 yıl arasında kalıcılık sağlar .
Dış cephe boyanızın 5 ila 7 yıl arasında dayanmasını bekleyebilirsiniz . Dış cephe boyanızın bölgesel iklim koşullarından, boyanan malzemeden ve kullanılan boya türünden etkileneceğini unutmayın.
Eviniz İçin Daha Uzun Ömürlü Dış Cephe Boyasının Anahtarı
Dış cephe boyanızdan en iyi şekilde yararlanmak için, en baştan doğru dış cephe boyasını satın almanız gerekir.
Dış akrilik boyadan en fazla ömrü elde edeceksiniz ve lateks (su bazlı) ve yağ bazlı boyalarla biraz daha az ömür alacaksınız. Yağ bazlı boyalar, yüksek VOC gaz salınımı nedeniyle bazı eyaletlerde yasaklanmış olsa da, yeni boya formülleri, diğer boya türlerinin aynı dayanıklılık ve kullanım ömrüne ulaşmasına olanak sağlamıştır.
Kaliteli bir boya, genellikle galon başına yaklaşık 30 dolara mal olur. Boyayı satın aldığınızda, eviniz için doğru boya türü olduğundan emin olun. Örneğin, tuğla, duvar veya alçıdan yapılmış bir dış cepheniz varsa, ahşap veya metal bir dış cepheye sahip olduğunuzdan farklı bir boyaya ihtiyacınız olacaktır.
Dış cephe boya işinizin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için evinizin dışını boyamadan önce bu adımları izleyin.
- Hafif bir gölge seçin. Şu anda daha koyu renkler trend olsa da, daha fazla güneş ışığını emecek ve daha hızlı solacaklar. Açık bir renk seçmek dış cephe boyanızın ömrüne beş yıl kadar ekler.
- İkinci kat uygulamadan önce boyanın kurumasını bekleyin. Sabırlı olun ve ikinci katı uygulamadan önce (12 ila 24 saat) boyanın kurumasını veya önerilen süre kadar kurumasını bekleyin. Bu dış cephe boyanızın ömrünü uzatacaktır.
- Doğru hazırlık anahtardır. Hazırlık işi sıkıcı olsa da, bunu yapmamak ufalanmaya ve soyulmaya neden olur. Gevşek veya soyulmuş alanları çıkarmak için dış duvarları kazıyın. Tozu veya kiri yıkayın ve ardından maksimum yapışma için yüzeyin kurumasını bekleyin. Pencere kenarlarını kapatmak için boyanabilir kalafat uygulayın ve duvarı nem sızmasından korumak için bir astar kat kullanın.
- Doğru uygulama araçlarını kullanın. Havasız püskürtücüler ve doğal kıllı boya fırçaları, dış duvar yüzeyine düzgün bir şekilde yapışan pürüzsüz bir yüzey elde etmek için en iyisidir. Bu, evinizin dışının gelecek yıllar boyunca yeni gibi görünmesine yardımcı olacaktır.
- Bölgesel iklime dikkat edin. Bu, boyanızın ne kadar süreceğini belirlerken en büyük faktördür. Nem, güneş ışığı, sert sıcaklık dalgalanmaları, kar veya yağmur, saç veya şiddetli rüzgarlar ve okyanusa yakınlık, bunların tümü ufalanmaya, soyulmaya ve solmaya neden olabilir. Şiddetli hava koşullarına dayanacak şekilde yapılmış boyaları seçtiğinizden emin olun.
- Üzerine boyadığınız malzemeyi düşünün. Ahşap hızla bozulur ve tuğla ve sıva da öyle. Malzemedeki boşlukları kapattığınızdan ve boyamadan önce iyi bir astar kullandığınızdan emin olun. Vinil ve alüminyum kaplama, 20 yıl veya daha uzun ömürlü boya ile en dayanıklı olanlardır.
İç Mekan Boyanızı Nasıl Daha Uzun Süre Dayanırsınız
İç mekan boyanızın daha uzun süre iyi görünmesini istiyorsanız, içeride hazırlık çalışması zorunludur. Alçıpan onarımlarına dikkat edin ve son katı uygulamadan önce bir astar kullanın. Yüksek kaliteli bir boya ve uygun fırça ve rulolar kullanın. Nemin yüksek olduğu veya yıl bitmeden yeniden boyayacağınız banyolar için uygun son katları kullandığınızdan emin olun.
Aşağıdaki bakım ipuçlarını takip ederek iç mekan boya işinizin tüm yıl boyunca taze ve çekici görünmesini sağlayın:
- Duvarları düzenli olarak yıkayın ve tozunu alın. Mutfak ve banyo gibi trafiğin yoğun olduğu alanlarda kir ve kiri önleyin. Duvarlarınızda biriken tozu temizlemek için mikrofiber toz bezi veya elektrikli süpürge kullanın. Kir ve yağı, aşındırıcı olmayan sabun ve su solüsyonu içeren doğal bir süngerle yıkayın.
- Boyanızı köşe koruyucularla koruyun. Duvar kenarlarını/köşelerini ucuz köşe koruyucularla koruyun. Bu, talaşları ve hasarı minimumda tutacaktır.
- Solmayı minimumda tutmak için pencere tedavileri kurun. Doğrudan güneş ışığına maruz kalan alanlarda pencere uygulamaları yaptırdığınızdan emin olun. Bu, duvar renginizi, resminizi ve mobilyalarınızı da koruyacaktır.
- Hasarı hızlı bir şekilde onarın. Yontulmuş veya soyulmuş alanlara mümkün olan en kısa sürede rötuş yapın. Delikleri doldurun, ufalanmış noktaları zımparalayın ve yeniden boyayın ve köpüren boyayı önlemek için su sızıntılarını onarın.
Boya İşinizden En İyi Şekilde Yararlanmak İçin Profesyonel Boyacı Ustasını Arayın
İstanbul’da yaşıyorsanız, İç mekan boyama projelerinizde size yardımcı olabilir. Tamirci hizmetleri sunuyoruz ve basit rötuşları halledebilir veya birkaç odayı boyayabiliriz. Güvenilir teknisyenlerimiz sizin için uygun bir zamanda kapınıza kadar gelebilirler.
Dekorunuza mükemmel şekilde uyan boyayı temin edebilir veya yıllarca güzellik ve keyif sağlayacak eksiksiz, uygun fiyatlı bir proje için profesyonelimizin tüm malzemeleri getirmesine izin verebilirsiniz.