Duvar Boya Tutmuyor

Boyayı soymak, bir binanın çekiciliğini önemli ölçüde azaltır. Güzel bir evi çürüyen bir yapıya, temiz bir banyoyu sağlıksız bir pisliğe dönüştürebilir. Ve soyulma iç duvarlarda veya tavanda meydana gelirse, bina sakinleri için sağlık sorunlarına bile neden olabilir; Düşen boya parçaları gözünüze düşerse zararlı olabilir ve boya tozunu solumak ciğerlerinizi tahriş edebilir.

Boya, taze bir kat boya uygulandıktan birkaç gün ila birkaç yıl sonra soyulmaya başlayabilir. Alçıpan duvarlarda ve eski alçı tavanlarda yaygındır, ancak banyolar, ahşap güverteler, döşemeler, dış cephe kaplamaları ve pencere çerçeveleri de bu sorundan etkilenebilir.

Boyam Neden Soyuluyor?

Uzmanlara göre, boya ile üzerine yerleştirildiği yüzey arasında yapışma kaybı olduğunda soyulma, çatlama veya kabarma boya meydana gelir. Bu yapışma kaybına bir dizi faktör neden olabilir. Aşağıdakiler boyanın soyulmasının, çatlamasının veya köpürmesinin birkaç yaygın nedenlerindendir:

  1. Su
  2. Yüksek nem ve aşırı yoğunlaşma
  3. Kötü yüzey hazırlığı
  4. Kirli yüzey
  5. Yüksek sıcaklıklar ve yoğun güneş ışığı
  6. Yüzeye uyumsuz boya kullanılması
  7. Aynı yüzey üzerinde birçok farklı kat
  8. Çok fazla boya tabakası
  9. Düşük kaliteli boya markaları
  10. Yanlış boya veya astar kullanmak
  11. Süresi dolmuş boya
  12. Aşındırıcı maddeler
  13. Aşırı kuruluk
  14. Kötü uygulama yöntemleri
  15. Eski bir kat boya
1. Boyalı yüzeyiniz çok fazla suya maruz kalıyor.

Su, banyo duvarlarında ve tavanlarında olduğu kadar dış duvarlarda da boyanın dökülmesinin başlıca nedenidir. Su, boya katmanlarından içeri girdiğinde katmanların ayrılmasına ve yüzeyden ayrılmasına neden olur. Bu, şişkinlik, çatlama ve son olarak soyulmaya neden olur.

Su, sızıntı yapan bir çatı, oluk, parlama veya alt yüzeyden kaynaklanabilir. Suyun iç yüzeye nüfuz etmesine izin veren geçirgen bir duvarın, hatta tuvaletteki su sıçramalarının sonucu da olabilir.

2. Duvar veya tavan yüksek nem ve aşırı yoğuşmanın olduğu bir ortamdadır.

Yetersiz havalandırılan binalarda, bu iki faktör boyanın dökülmesinin ana nedenleridir. Yüksek nem, kaplamaların kabarmasına ve şişmesine yol açan duvarlarda nem birikmesine neden olur. Sonuç, çatlamış ve yontulmuş boya katmanlarıdır.

Öte yandan yoğuşma, küf ve küf oluşumunu kolaylaştıran bir ortam olan neme yol açar. Bu mantarlar, boya katmanlarının yukarı kalkmasına ve pul pul dökülmesine neden olur. Genellikle bir yağmur fırtınası sırasında ve sonrasında meydana gelen yoğunlaşma, yeni boya katmanlarını da bozabilir.

3. Yüzey boyama için uygun şekilde hazırlanmamıştır.

Bir kat boyanın düzgün yapışması için yüzey yeterince hazırlanmalıdır. Boya düz olmayan veya astarsız bir yüzeye uygulanırsa, boyanın kabarmaya ve soyulmaya başlaması uzun sürmez. Tamamlanmamış derz bileşenleri ve yanlış yerleştirilmiş dikiş bantları gibi diğer faktörler de boyanın düzgün yapışmasını engelleyebilir.

4. Yüzey boyamadan önce kirliydi.

Boyalar kirli yüzeylere yapışmaz. Kir, gres ve yağ, boyaların ahşap, metal ve hatta beton yüzeylere düzgün bir şekilde yapışmasını engeller. Boya aşırı kirli bir yüzeye uygulanırsa, hemen kabarmaya ve şişmeye başlayarak boya katmanlarının düşmesine neden olur.

Boyamadan önce yüzeyi sildiğinizden emin olun. Kirli bir şey görmeseniz bile, gözle görülemeyen bir şey (yeni zımparalanmış alçıpan’dan kalan toz gibi) boyanın düzgün yapışmasını engelleyebilir.

5. Yüzey, yüksek sıcaklıklara ve yoğun güneş ışığına maruz kalır.

Boya, standart atmosferik aralığın üzerindeki sıcaklıklarda yüzeye çok iyi yapışmaz. Yüksek sıcaklıklar boyanın daha hızlı kurumasına neden olarak katmanların güçlü bağlar oluşturmasını engeller.

Öte yandan yoğun güneş ışığı yağlı boyaları kırılgan ve çatlamaya açık hale getirir. Hem lateks hem de elastik boyalar güneşe maruz kaldıklarında genişleyip büzülerek yapışkan bağlarını zayıflatır.

6. Kullanılan boya türü yüzeyin malzemesi ile uyumsuzdur.

Bazı yüzeyler boyalarla reaksiyona girerek uyumluluğu engelleyen maddeler içerir. Örneğin, yeni veya kötü kürlenmiş ahşaplar, boyanın etkili yapışmasını önleyen doğal yağlar üretir. Pürüzsüz veya parlak yüzeylerin de bazı boyalarla uyum sorunları vardır. Bu tür yüzeyler boya ile mekanik bir yapışma oluşturamaz ve bu nedenle üzerlerine uygulanan herhangi bir katman hemen pul pul dökülür.

Ek olarak, bazı sentetik polimer malzemeler, boya kaplamasının tam yapışma sağlamasını engelleyebilir. Polimerler kimyasal olarak kürlenirse, uyumsuzluk sorunu daha da kötüleşir. Bu malzemelerin bazı iyi örnekleri epoksi ve poliüretandır.

Yüzey tipi ile boyanın uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Örneğin yağ bazlı boyalar beton ve galvanizli çelikten etkilenir. Bu malzemeler ağrılarla reaksiyona giren, yapışkan bağları kıran ve tabakaları zayıflatan kimyasallara sahiptir.

7. Aynı yüzeyde farklı boya türleri kullanılmıştır.

Bazı boyalar birbirine iyi yapışmaz. Bu farklı tipte boyalar aynı yüzeye birlikte uygulanırsa soyulma meydana gelir. Yağ bazlı boyalar, lateks boyalar üzerine uygulandığında düzgün çalışmaz ve bunun tersi de geçerlidir. Her katmanda aynı tip boya kullandığınızdan emin olun.

Yağ bazlı ve lateks boyalar arasındaki fark nedir?

Yüzeyiniz için doğru boya türünü seçmek ve boyanın içinde bulunduğu ortama uygun olduğundan emin olmak önemlidir. İki ana boya türü vardır:

  1. Yağ bazlı boya , alkid veya keten tohumu yağı ile yapılır. Lateks boyaya göre daha dayanıklıdır ve daha pürüzsüz bir kat uygulama eğilimindedir. Genellikle kapılar, pencereler ve süslemeler gibi çok fazla suistimal edilen alanlarda kullanılır. Bununla birlikte, zamanla sararma veya çatlama eğilimindedir. Aynı zamanda çok keskin, bu yüzden kokulara duyarlıysanız, boyanın sizin için yapması için başka birini işe almak isteyebilirsiniz.
  2. Su bazlı boyalar olarak da bilinen lateks boyalar , yağlı boyalara göre çalışmak daha kolaydır ve daha çabuk kururlar, ancak o kadar dayanıklı değildirler. En çok duvarlar veya tavanlar gibi genel alanlarda kullanılırlar ve yağ bazlı olanlara göre temizlenmesi daha kolaydır.
8. Duvarda veya tavanda çok fazla boya tabakası var.

Bir yüzeye – özellikle tavana – çok fazla boya tabakası uygulanırsa, kaplama ağırlaşır ve sonunda düşebilir. Katmanların ağırlığını destekleyecek güçlü yapışkan bağlar yoksa, boya tabakası hemen düşecektir.

9. Yüzey düşük kaliteli boyalarla boyanmıştır.

Bazı boya markaları esneklik ve yapışma açısından gerçekten zayıftır. Düşük kaliteli boyalar kurumaz veya düzgün yapışmaz ve kısa bir süre sonra soyulmaya başlar. Örneğin, kalsimin içeren çoğu boya pek iyi değildir. Çok fazla pigment, reçine (boyaların yapışmasını sağlayan şey) ve daha az çözücü (su gibi) içeren bir boya seçmek istersiniz.

10. Yanlış boya veya astar türü kullanılmış.

Yukarıda bahsedildiği gibi, farklı yüzeyler için farklı boyalar tasarlanmıştır. Bazıları ahşap veya plastik yüzeyler için tasarlanmışken diğerleri metalik veya beton yüzeyler için oluşturulmuştur. Bu, yanlış boya kullanmanın soyulmaya neden olabileceği anlamına gelir. Benzer şekilde, ahşap, metal, beton ve plastik yüzeyler için farklı astarlar mevcuttur. Bu maddeler aynı zamanda farklı boya türleri ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır, bu nedenle yanlış astar kullanmak da soyulmaya neden olabilir.

Boyacı Ustası Hizmeti olarak yaptığımız 19 yılda çoğu kalitesiz birçok astarla karşılaştık. Yüzeyleri düzgün bir şekilde kapatamazlardı ve boyamadan hemen sonra soyulma meydana gelirdi. Ancak her türlü yüzeye uygun Özel bazı boya markaları gibi işimi çok kolaylaştıran birkaç yüksek kaliteli astarla karşılaştık.

11. Yüzey, son kullanma tarihi geçmiş boya ile boyanmıştır.

Diğer kimyasal ürünler gibi boyaların kullanım süresi de belli bir süre sonra dolar. Bazı boyalar ayrılır, diğerleri küf veya küf oluşturur ve diğerleri donar. Bir teneke kutuda saklanan su bazlı boyalar, kutunun zamanla paslanmasına neden olur ve bu da boyayı bozar. Boyanız bu işaretlerden herhangi birini sergiliyorsa veya anormal derecede kötü kokuyorsa, süresi dolmuş demektir – boyayı kullanarak bir pullanma problemiyle karşılaşmayı beklemelisiniz.

12. Yüzey aşındırıcı maddelere maruz kalmıştır.

Boyalı bir yüzeyi paslandırabilecek birçok madde vardır. Korozif bir madde boyalı bir yüzeye temas ederse, kaplamanın kabarmasına, çatlamasına ve sonunda soyulmasına neden olur. Aşındırıcı maddeler genellikle güçlü bir asit veya baz içerir. Bu nedenle evinizin duvarlarını çamaşır suyu veya başka bir yüksek asitli ürünle temizlememelisiniz – boyayı bozmaması için sulandırdığınızdan emin olun.

13. Yüzey son derece kuru bir ortamdadır.

Araştırmama göre aşırı kuruluk da boyanın soyulmasına neden olabilir. Bu ortam, boyanın en içteki kaplamasının yüzeye düzgün bir şekilde yapışmasını sağlayan güçlü yapışkan bağların oluşumunu engeller ve böylece yeni bir kaplamanın bozulmasına neden olur.

14. Yüzey düzgün boyanmamış.

Yanlış fırça kullanmak ve çok ince tabakalar uygulamak gibi kötü boyama yöntemlerinin kullanılması, bir kat boyanın yüzeye yapışmasını engelleyebilir. Bu iki yöntem, boya moleküllerini bir arada tutan güçlü kohezif bağların oluşumunu desteklemez. Bu nedenle, çatlama ve ufalanmaya karşı savunmasız olan zayıf katmanlara katkıda bulunurlar.

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda fırça olmasına rağmen çoğu güvenilmezdir – bir süre sonra kırılırlar veya kıllar çıkmaya başlar. Dayanıklı bir fırça arıyorsanız, Bazı Boya Markaları Satan Nalburlara gitmenizi tavsiye ederiz . Bu aracı iki yıldan fazla bir süredir kullanıyoruz ve hiçbir zaman kırılma veya yıpranma belirtisi göstermedik.

15. Boya katmanı çok eski.

Zamanla, bir boya tabakasının kohezif bağları, yapışkan bağlardan daha güçlü hale gelir. Bu, katmanların yüzeyden ayrılmasına neden olur. Diğer boyalar zamanla bağ kuvvetini kaybeder ve kırılgan hale gelir, bu da onları çatlamaya ve ufalanmaya maruz bırakır.

Binanın ve iç kısmının düzgün ve temiz görünmesini sağlamak için yüzeylerin sık sık yeniden boyanması gerekir. Ne sıklıkla yeniden boyanması gerektiği yüzeyin türüne bağlıdır – örneğin, ahşap dış yüzeyler her 3–7 yılda bir, alüminyum ise her 5 yılda bir yeniden boyanmalıdır.

Kabarcıklanma, Çatlama ve Soyma Boyası Arasındaki Fark Nedir?

Binanın durumuna bağlı olarak, boyanın bozulması şu yollardan biri veya tümü ile ortaya çıkabilir: çatlama, soyulma ve köpürme.

Kabarcıklanma, çatlama ve soyulma aynı sorunun farklı yüzleridir. Çatlayan boya, sürecin başlangıcıdır – boya işinin eninde sonunda soyulmaya veya pullanmaya başlayacağının açık bir işaretidir – boya tabakası yapışmasını kaybedip yüzeyden kalktığında kabarcıklanma meydana gelir. Soyulma, boya alttaki katmana tutunamadığında veya önceki kabarcıklanma veya çatlamanın devamı olarak meydana gelir.

Yukarıda belirtilen nedenlerden herhangi biri boyanın köpürmesine, çatlamasına veya dökülmesine neden olabilir, bu nedenle evinizi veya ofisinizi yeniden boyarken herhangi bir sorunu yeniden oluşturmaktan kaçının. Kendiniz tamir etmekte sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız, bir profesyonel boyacı ustası bulun.

Rate this post

Yorum yapın