BOYA NASIL YAPILIYOR

Yeni boyanmış duvarlarınız bittiğinde, hiç arkanıza yaslanıp evinizi kaplayan boyanın içinde ne olduğunu merak ettiniz mi? Boyayı oluşturan kombinasyon, bileşenlerin, kimyasalların ve pigmentlerin bir karışımıdır. Bugün piyasada çok çeşitli boya ürünleri sunulsa da, ürünleri oluşturan farklı bileşenler, yeniden tasarlanan alanınızın sonucunu etkileyebilir. İşte boyanın nasıl yapıldığı hakkında bilmeniz gerekenler; tüm boyaların genel olarak dört ana bileşeni vardır – pigmentler, bağlayıcılar, çözücüler (sıvılar) ve katkı maddeleri.

Pigmentler

Boya içindeki pigmentler, rengi sağlayan ince öğütülmüş parçacıklardır. Genel olarak, boya içinde hem ana pigmentler hem de genişletici pigmentler karıştırılır. Astar pigmentler boyadaki hem yaş hem de kuru kaliteye katkıda bulunur ve astar pigmentlerin de organik ve insan yapımı olmak üzere iki kategorisi vardır.

Organik renklendirici pigmentler, sarı ve mavi gibi daha parlak renkler sağlar. Ancak dış cephe boya uygulaması için çok dayanıklı değildirler.

Sentetik renklendirici pigmentler, dış cephe boya uygulamasına dayanıklı, daha mat, topraksı, nötr renklerdir. Bu tür pigmentlerin örnekleri kahverengi, adaçayı yeşili ve ten rengidir.

Primer pigmentlerin yanı sıra genişletici pigmentler de vardır. Bunlar, astardan daha düşük maliyetlidir ve boyaya ekstra ağırlık ve hacim ekler. Uzatıcılar, boya yüzeyinde parlaklık görünümüne yardımcı olur ve aşınma direnci olan alanlar için ekstra yüzey katları sağlar. Yaygın olarak kullanılan genişleticiler kil, silika, diyatomlu silika, kalsiyum karbonat, talk ve çinko oksittir.

Bağlayıcılar

Bağlayıcılar, boyanın bir sonraki elemanıdır ve yüzeyde kuru bir film oluşturmak için pigmentleri bir arada tutan bağlayıcı bir etki sağlarlar. Bir boya bağlayıcısı, yapışma, yıkanabilirlik, ovma direnci, solmaya karşı direnç ve parlaklık tutma gibi boyanın performansıyla doğrudan ilgili olan temel bileşendir.

Yağ bazlı bağlayıcılar, çeşitli yağ türevlerinden yapılır ve çok sert bir son kata kadar kurur ve üstün yapışma sağlar. Bir boya bağlayıcısının diğer adı reçinedir.

çözücüler
Çözücüler veya sıvılar, boyanın kutudan yüzeye nasıl ulaştığıdır ve sıvıların türü, boya türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Yağ bazlı boyalarda sıvı tipik olarak tinerdir, lateks boyada ise sıvı esas olarak sudur.

Daha yüksek kaliteli boyalar, parlaklık seviyesine bağlı olarak tipik olarak %35-40 gibi daha fazla katı maddeye izin verir. Solventler, yüzeyde ne kadar boya kalacağını gösterir ve genel boya kalitesi ve performansı, boya solventlerinin yapısına doğrudan bağlıdır.

Katkı maddeleri

Katkı maddeleri boyalarda ek performans özellikleri yaratmak için kullanılır ve en çok kullanılanları koyulaştırıcı maddeler, yüzey aktif maddeler veya sabunlar, biyositler, köpük kesiciler ve yardımcı çözücülerdir. Bunların tümü bir şekilde boyayı daha iyi hale getirmeye yardımcı olan, kalınlık ekleme, ayrılmayı önlemek için boya stabilitesi sağlama, bakterilerin büyümesini önleme ve bağlayıcıların yüzeyde iyi bir son kat filmi oluşturmasına yardımcı olma gibi özellikler sağlar.

Malzemelerin birleştirilmesi

Boya üretim sürecinde birkaç kritik parça vardır . Bu, bileşenlerin ölçülmesini, hazırlama ve pigment dağılımını, laboratuvar testlerini ve konserveyi içerir. İlk olarak, bileşenler terazide ölçülür ve tartılır ve pigmentler eklenir. Pigment tozları genellikle küçüktür ve birbirine yapışır, bu nedenle dispersiyon adı verilen bir işlemde reçine bağlayıcı ve katkı maddeleri ile parçalanırlar. Endüstriyel boya karıştırma makineleri, pigmentleri profesyonel bir standartta birleştirmek ve dağıtmak için de kullanılır.

Boyamaya başlayın!

Artık boyanın içinde ne olduğunu ve mükemmel boya katını oluşturmak için malzemelerin nasıl birlikte çalıştığını bildiğinize göre, boyayı evinize götürmek için bugün En Yakın Boyacı Ustası Hizmeti Şirketini arayın. 15 binden fazla boyalı ev, her işte yerinde ustabaşı, evde teşhis ilerlemesi ve her renk seçiminde yardımcı olacak bir renk danışmanı ile En Yakın Boyacı Ustası Hizmeti Şirketi, bu işte en iyisidir. Boya işinizi bugün planlayın!

Rate this post

Yorum yapın