Hangi Duvar Çıtasını Kullanılacağınızı Belirleyin
Profesyonel Ahşap duvar çıtası pahalı olabilir. Ahşap ve reçinelerin birleşimi olan, önceden astarlanmış ve boyaya hazır halde gelen MDF’den yapılmış kalıp kullanmak isteyebilirsiniz. Yine de MDF’ye karar verirseniz, nem çarpılmasına neden olabileceğinden, mutfak veya banyoda kullanmayın.
Duvar Çıtasının Köşelerini Kesin
Korniş kalıplamanın en zor kısmı köşeleri kesmektir. Diğer trim parçaları gibi yapamazsınız çünkü pervaz duvar ile tavan arasında bir açıda oturur. Başlı bir testere kullanmak köşeleri kesmenin en kolay yoludur, çünkü uçlu bir bağlantı, mertek bir bağlantıdan daha sıkıdır. Başa çıkma testeresi de yeni başlayanlar için iyidir. Başlı bir kesimdeki herhangi bir boşluk, biraz kalafat ile kolayca gizlenebilir.
İşi kolaylaştıracak bir diğer araç ise güç gönye testeredir. Doğrudur ve plastik bir gönye kutusundan daha temiz bir kesim yapar.
Duvarı Ölçün ve İşaretleyin
İlk kalıp parçanızın uzunluğu için duvarı ölçün. Pervazın alt kenarını göstermek için duvarı işaretleyin.
Duvarı Ölçün ve İşaretleyin
İlk kalıp parçanızın uzunluğu için duvarı ölçün. Pervazın alt kenarını göstermek için duvarı işaretleyin.
Sonraki Parçayı İç Köşeye Sığacak Şekilde Kesin
Gönye testere kılavuzunu 45 derecelik açı noktasına getirin ve kalıplamayı yerine yerleştirin. Kenarların testere masasına ve dikey yan çite sıkıca bastırılması gerekir. Bu, düz bir kesim ve iyi bir uyum için ilk anahtardır.
Parçaların Nasıl Bir Araya Geldiğini Anlayın
İkinci anahtar o kadar açık değil ve biraz kafa karıştırıcı olabilir. Kalıp başaşağıdır, yani dikey çite karşı kenar, kalıbın alt kısmıdır ve masaya karşı kenar, kalıbın üstüdür (masanızı tavan olarak düşünün).
Kalıbı 45 derecelik bir açıyla kesin
Duvar çıtası uygun konumdayken, 45 derecelik mükemmel bir açıyı kesmek için 10 inçlik bir testere bıçağı kullanın. Burada, kalıp açısını doğru yönde kestiğinizden emin olmak da önemlidir: bir iç köşe için, kalıbın alt kısmı, kalıbın üst kısmından daha uzun olmalıdır; bir dış köşe için, kalıbın üstü alttan daha uzun olacaktır.
Eklem Başı
Bir eklemle başa çıktığınızda, bir duvar çıtasının ucunu diğerinin yüzüne yazarsınız. Ön kenarı bir kurşun kalemle koyulaştırın ve ardından mümkün olduğu kadar çizgiye yakın kesmek için baş kesme testeresini kullanın. Kesiminizin başlangıcına rehberlik etmek için baş parmağınızı bıçağın kenarına doğru tutmanız gerekir.
Yavaş başlayın, böylece hassas kenarı parçalamayın. Hafif bir açıyla kesin. Kalıbın kenarından daha fazlasını kesmek istiyorsunuz ve hepsini tek seferde kesmenize gerek yok. Bu uçlu eklemi oluşturmayı kolaylaştırmak için küçük parçaları kesin.
Uygunluğu Kontrol Edin
Kırpılması gereken boşlukları ortaya çıkarmak için hurda bir kalıp parçasına oturup oturmadığını kontrol edin. Yüksek noktaları kesmek için başa çıkma testeresini kullanın.
Kalıbı Duvara Tutturun
Uyum sağlandıktan sonra, kalıplamayı duvara götürün. Uzun bir parça için onu tutmak için biraz yardıma ihtiyacın olacak. Mümkün olduğu kadar sıkı bir şekilde oturmasını sağlayarak ucu köşeye doğru itin; duvara yapıştırın.
Derzdeki boşlukları kapatmak için kalafat tabancasını kullanın (boyanabilir kalafat kullandığınızdan emin olun). Duvarı bitirmek için başka bir küçük kalıp parçasına ihtiyacınız olabilir.
Dış Köşeler İçin Gönye Kesimleri Yapın
Dış köşeler tam olarak buluşmalıdır (silikon tabancası burada size pek yardımcı olamaz). Daha az deneyimli DIY yapanlar duvar çıtalarını boyamak isteyebilir, çünkü boya ve kalafatlama küçük hataları gizlemek için kullanılabilir – lekeli kalıplamayla kusurları gizlemek çok daha zordur.
Opsiyonel Köşe Bloklarını Kullanın
Köşe bloklarını kullanarak gönye ve kesimlerini tamamen atlayabilirsiniz, bu da kalıpta açıların kesilmesine gerek kalmaz. Profesyonel görünüyor ve çok daha kolay olma eğilimindedir.
Yok ben bunlarla uğraşamam bu benim işim değil profesyonel bir duvar çıtalama ustası gelsin diyorsanız 0216 449 94 01 numaralı telefondan hemen bize ulaşın ücretsiz bir teklif sunalım.