Metal Kapı Boyama

Çelik bir kapıyı boyamak, özellikle ön kapınızsa, evinizin dış cephesine çok ihtiyaç duyulan bir destek verebilir. 

Ancak metal kapı boyası uygulaması ekstra özen gerektirir çünkü boya ahşapta olduğu gibi malzeme tarafından emilmez. İşlemi doğru yapmazsanız, boya cilanızda kaba görünümlü bir doku ile karşılaşabilirsiniz. 

Çoğu Kendin Yap projesinde olduğu gibi , başarı hazırlığa ve doğru ürün ve araçlara bağlıdır.

Bu kılavuz, metal bir kapıyı tam olarak nasıl boyayacağınızı göstermek için adım adım bir süreç sunar – hazırlama ve astarlamadan doğru boyama tekniklerine kadar – böylece istediğiniz sonuçları hızlı ve kolay bir şekilde elde edebilirsiniz.

 

Metal bir kapıyı boyamak için 7 adım

Adım 1: Kapıyı ve donanımı çıkarın

En iyi sonucu elde etmek için kapıyı çerçevesinden çıkarın. Bu gerekli değildir, ancak mümkün olan en iyi sonucu elde etmeyi kolaylaştıracaktır. Ardından posta kutunuz, kapı kollarınız, menteşeleriniz (kapı çerçeveden çıkarılmışsa), tokmaklar vb. dahil tüm donanımı kapınızdan çıkarın.

Bu öğelerin etrafını beceriksizce boyamak sizi yavaşlatacaktır. Donanımı kapınızdan çıkaramıyorsanız, temiz bir yüzey bıraktığınızdan emin olmak için boyanmasını istemediğiniz her şeyi bantlayın.

Adım 2: Kapıyı yağ giderici ile temizleyin

Pürüzsüz bir yüzey için boyayı uygulamadan önce yüzeyin temiz olduğundan emin olun. Yüzeydeki kiri, yağı, gresi veya kiri temizlemek için kapınızı bir yağ çözücü ve bir bezle iyice temizleyin .

Kapıyı temizledikten sonra kuru bir bezle silin ve bir sonraki adıma geçmeden önce bir veya iki saat bekletin.

3. Adım: Eski boyayı çıkarın

Bu adım, kapınızın mevcut durumuna bağlı olacaktır. Üzerinde pul pul boya varsa, bir boya sökücü veya ısı tabancası kullanarak çıkarmanız gerekecektir . Metale zarar verebileceğinden eski boyayı çıkarırken aşındırıcı bir malzeme kullanmamak önemlidir. Kapıyı çerçeveden çıkardıysanız, boya sökücü duman çıkardığı için bu adımı iyi havalandırılan bir alanda yaptığınızdan emin olun. Kapı takılıysa, odayı olabildiğince iyi havalandırın ve akciğer ve göz koruması kullanın.

Adım 4: Kapıyı zımparalayın

Eski boyayı çıkardıktan sonra veya kapınız zaten boyasızsa, bir sonraki adım, astarın ve boyanın yüzeye yapışmasını sağlamak için zımparalamaktır. İnce zımpara yavaşça ve hafifçe toz maskesi ve koruyucu gözlük, kum kapı giyerek –  400 zımpara kağıdı olduğu idealdir .

Zımparalamadan kalan tozu temizlemek için yüzeyi nemli bir bezle hızlıca sildiğinizden emin olun.

Adım 5: Astarlama

Yüksek kaliteli bir astar seçmek kapınızı koruyacak ve dayanıklı bir bariyer oluşturacaktır. Seçtiğiniz astar, kapınızda kullanmayı planladığınız boyaya bağlı olacaktır. Lateks veya yağ bazlı boya kullanacaksanız , bu çok yüzeyli astar gayet iyi çalışacaktır.

Astarı uygulamak için ana bölümler için bir rulo ve paneller ve köşeler için köşeli bir kanat fırçası kullanmanız gerekecektir . Kullandığınız astara bağlı olarak, ortalama bir ila üç saat arasında kuruması biraz zaman alacaktır. Üreticinin talimatlarını okuduğunuzdan emin olun ve gerekirse ikinci bir kat uygulayın.

Bir sonraki adıma geçmeden önce astarınızın tamamen kuru olduğundan emin olun.

Adım 6: Boyanızı uygulayın

Rulonuzu kullanarak kapının düz bölgelerine bir kat dış cephe boyası uygulayın ve panelli alanlarda veya köşelerde köşeli kanat fırçanızı kullanın. Dış mekan saten veya yarı parlak boya gibi dış mekan kullanımı için tasarlanmış bir boya kullanın .

Kalıcı bir bitiş sağlamak için en az iki kat uygulamak en iyisidir. Bir kat daha eklemeden önce her katın tamamen kuru olduğundan emin olun. Üreticinin talimatları, muhtemelen kaç kata ihtiyacınız olacağını ve her katın ne kadar süre kuruması gerektiğini size söyleyecektir.

Kapının her iki tarafını da boya yapıyorsanız, her seferinde bir tarafta çalışın, çünkü ıslak boya başka bir yüzeyle çok hızlı temas ederse zarar görebilir. Boyamayı bitirdikten sonra kapınızı tamamen kurumaya bırakın – en az 12 saat.

7. Adım: Donanımı değiştirin ve kapıyı yeniden asın

Boya tamamen kuruduktan sonra, tüm bantları dikkatlice çıkarın ve donanımı kapınıza tekrar takın. Kapınızı çıkardıysanız, son adım yeniden asmaktır.

Metal bir kapıyı boyamak için ihtiyaç duyacağınız ürünler ve araçlar
  • Boyacı bandı : Bant kullanmak, kapının boyanmasını istemediğiniz kısımlarını korumanın yanı sıra keskin, temiz bir çizgi ve profesyonel görünümlü bir boya işi elde etmenizi sağlayacaktır.
  • Yağ Çözücü : Bu, kapınızdaki yağ veya yağ lekelerini giderir.
  • Boya sökücü : Profesyonel bir yüzey elde etmek için metalden boya, vernik, cila ve epoksiyi etkili bir şekilde çıkarır.
  • Zımpara kağıdı : Saten pürüzsüzlüğü ve iyi astar aderansı elde etmek için idealdir.
  • Çok yüzeyli astar : Astar, daha uzun ömürlü bir yüzey için boyanın yüzeylere daha iyi yapışmasını sağlar.
  • Boya rulosu : Metal kapı boyasının geniş alanlara uygulanmasında etkilidir.
  • Açılı kanat fırçası : Açılı bir fırça, köşeleri, panelleri ve eğimli kenarları hassas bir şekilde boyamanıza olanak tanır.
  • Dış saten boya : Akrilik saten kaplama, yüksek kaliteli ve uzun ömürlü bir kaplama sağlamak için çizilmelere ve aşınma izlerine karşı dayanıklıdır.
  • Yarı parlak boya : Bu yağ bazlı formül, kapınızın paslanmasını da önleyen dayanıklı bir koruyucu kaplama sağlar.
Metal bir kapıyı boyamak için bir profesyonel ne zaman çağrılır

Metal bir kapıyı kendiniz boyamaktan hala emin değilseniz, bir profesyoneli aramak akıllıca olacaktır. Yukarıda listelenen ürünler evde güvenle kullanılabilir, ancak pahalı olabilir ve çok sabır ve sağlam bir el gerektirir. 

Metal kapınız kurşun bazlı bir boya tabakasına sahipse, yardım için bir profesyonel çağırmanız önemle tavsiye edilir. Kurşun bazlı boyanın çıkarılması ve kurşun kontaminasyonunun önlenmesi dikkatli bir şekilde kontrol edilen bir ortamda yapılmalıdır.

Bir profesyonel kullanmanın bir maliyeti olacaktır, bu nedenle bütçenize uygun olup olmadığını belirlediğinizden emin olun. Resim konusunda deneyimsizseniz, büyük olasılıkla bir profesyonelle ve kendiniz yapmaktan çok daha hızlı bir zaman diliminde daha iyi sonuçlar elde edeceksiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Metal bir kapı boyayabilir misin?
Evet. Doğru alet ve ürünlerle evde yapabileceğiniz bir iş bu. Kapıyı çerçevesinden çıkarmanız, herhangi bir donanımı çıkarmanız veya bantlamanız ve ardından kapıyı zımparalamanız, astarlamanız ve boyamanız gerekir. Doğru araçlarla nispeten basit bir iş olabilir.

Metal bir kapıda boya katları arasında ne kadar beklemeliyim?
Bu, seçtiğiniz boyaya bağlıdır, ancak genel olarak boyanızın kuruması bir ila üç saat arasında sürebilir . Daha fazla bilgi için boyanızdaki üreticinin talimatlarına bakın. Tamamen kuru olduğundan emin olmak için boyaya hafifçe dokunarak kontrol ettiğinizden emin olun.

Pas lekelerinden nasıl kurtulurum?
Kapı yapısal olarak hala sağlamsa, pas lekelerini zımparalayabilir ve pas önleyici ile tedavi edebilir ve ardından her zamanki gibi astarlamaya ve boyamaya devam edebilirsiniz. Kapıda pas nedeniyle herhangi bir delik veya kırılma varsa, tamamen değiştirmeniz gerekebilir.

Kapımı daha önce boyanmışsa zımparalamam gerekir mi yoksa astarlanması mı gerekiyor?
Boya pul pul veya soyulma değilse, kapıyı zımparalamanıza gerek yoktur. Ancak, yeni boya tabakasının iyi yapıştığından emin olmak için yeniden boyamadan önce astarladığınızdan emin olun.

Kapı boyandıktan sonra boyanın pul pul olmasını sağlayan nedir?
Yüzeyinizi kötü bir şekilde hazırlamak sizi pul pul boya ile bırakacaktır. Boyanızın kapı yüzeyine iyi yapışmasını sağlamak için iyi yapıştığından emin olmanız gerekir. Bunu, herhangi bir gresi, yağı ve kiri temizleyerek, kapıyı zımparalayarak ve ardından boyamadan önce uygun şekilde astarlayarak yaparsınız.

Metal kapı boyamak profesyonellerin işidir. Siz kapınızı berbat hale getirmeden 0216 449 94 01’i hemen arayın. İşi profesyonellere bırakın.

Rate this post

Yorum yapın

Boyacı Ustası