İç Cephe Projeniz İçin 4 Başlıca Boya Türü

İlk boyaları üretmek için kil, çilek ve çiçek kullanmaktan ve bunları hayvansal yağ, inek sütü ve yumurtalarla birleştirmekten boya endüstrisi çok gelişti. Artık daha temiz bağlayıcılar, çeşitli yüzeyler ve aralarından seçim yapabileceğiniz neredeyse sonsuz renkler var . Boya söz konusu olduğunda yapılacak çok fazla seçenek varken, farklı boya türlerini bilmek, en iyi kararı vermenin anahtarıdır.

Genel Boya İpuçları

İç cephe boya çeşitleri, dış cephe projelerinde kullanılanlardan farklıdır. İster mutfağınızı veya banyonuzu yeniden şekillendiriyor olun, ister tüm evinize bir revizyon uyguluyor olun, durumunuza en uygun boyayı araştırmak için zaman ayırmaya değer.

Boya satın alırken etiketi okumak inanılmaz derecede önemlidir; terimlerin çoğu birbirinin yerine geçebilir ve farklı markalar bunları farklı şekilde kullanabilir. Su bazlı ve yağ bazlı boyalar arasındaki farkı bilmek ve en iyi uygulamalarını öğrenmek de gereklidir.

Kendin yap boya yapacaksanız, ekipman ve hazırlık çalışmaları sonuç üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bir projeye dalmadan önce nasıl yapılır videolarını izleyin ve boyacı uzmanlarıyla konuşun. Hazır değilseniz, düzeltmek ilk seferinde profesyonelce yapmaktan iki kat daha pahalı olabilir.

Su Bazlı Boyalar

Lateks boya

Su bazlı bir boya için ilk patent 1865’te onaylandı, ancak lateks boyanın piyasaya sürülmesinin daha yüksek kalitede su bazlı boya üreterek endüstride devrim yarattığı 1940’lara kadar değildi.

Lateks boya, iç mekan boyama işleri için hala en yaygın seçenektir ve aynı zamanda çevreye karşı en sorumlu seçenektir. Yağ bazlı boyaya göre daha hızlı kurur ve temizlenmesi daha kolaydır – işi sabun ve su yapar. Bununla birlikte, daha az dayanıklıdır ve duvarlar ve tavanlar gibi çok fazla aşınma ve yıpranma görmeyen alanlar için en iyisidir.

Akrilik Boya

Hem lateks hem de akrilik boya, su bazlı boya için genel terimler haline geldi ve bileşim ve kullanım açısından çok benzerler. Akrilik boya olarak adlandırılan boya, lateks boyadan daha fazla akrilik polimere sahip olma eğilimindedir. Bu benzer terimler kafa karıştırıcı olabileceğinden, ne aldığınızı anlamak için herhangi bir boya satın alırken etiketi okumanız önerilir.

Daha yüksek polimer sayısı nedeniyle, akrilik boya lateks boyadan daha dayanıklı (ve dolayısıyla daha pahalı) olabilir. Bu, onu dolaplar gibi biraz daha fiziksel kullanım gerektiren yüzeyler için daha iyi bir seçenek haline getirebilir.

Yağ Bazlı Boyalar

Alkid Boya

Yağ, yağ bazlı boyaların ana maddesidir ve alkid yağı popüler bir bazdır. Yağ bazlı boya, su bazlı boyadan daha az yaygındır, ancak bazı avantajlar sunar. Daha dayanıklı bir boyadır ve fırça veya rulo izi bırakmayarak daha pürüzsüz bir yüzey sağlayabilir. Genellikle zeminler, kapılar ve mobilyalar gibi daha düzenli olarak kötüye kullanılan yüzeylerde kullanılması önerilir.

Yağ bazlı boya kullanırken, su bazlı boya göre daha güçlü bir kokuya sahip olacağını ve kurumasının daha uzun süreceğini ve temizlemenin de daha zor olduğunu unutmayın: temizlik fırçaları, tiner veya terebentin gibi sert bir kimyasal gerektirir.

Emaye Boya

“Emaye”, genelleştirilen bir başka boya terimidir. Aşınmaya ve yıpranmaya dayanabilen inanılmaz derecede uzun ömürlü ve dayanıklı bir boya olduğu anlamına gelir. Genellikle dış cephe boyalarında daha yaygındır ancak iç mekanlarda da uygulanabilir. Geçmişte neredeyse tüm emaye boyalar varsayılan olarak yağ bazlı idi, ancak son zamanlarda bazı su bazlı boyalar da bu etiketi kullanmaya başladı. Yine, boya açıklamasını dikkatlice okumak, ne tür bir boya aldığınızı anlamak için önemlidir.

Boya Kaplamaları

Düz veya Mat Boya

Parlaklık spektrumunun en alt noktasından başlayarak, düz veya mat boyanın hiç parlaması yoktur. Tırnak delikleri gibi yüzey kusurlarını gizleyebilen yansıtıcı olmayan, pürüzsüz bir kaplama sunar. Daha parlak boyaya göre daha az kat gerektirir ve rötuşu daha kolaydır.

En fazla pigmente sahiptir ve en ucuz olanıdır, ancak aynı zamanda en az dayanıklıdır. Yetişkin yatak odaları ve yemek odaları gibi düşük trafikli, az yıpranan iç mekanlar için en iyisidir.

Kirli Beyaz Boya

İç mekan duvar boyaması için en popüler yüzeylerden biri olan yumurta kabuğu, düşük seviyede parlaklık ve pürüzsüz bir yüzey sağlar. Düz bir boyadan daha kolay yıkanabilir ve lekelere ve çizilmelere karşı daha dayanıklıdır, ancak yine de daha parlak yüzeyler kadar dayanıklı değildir. Koridorlar, yemek odaları ve oturma odaları gibi orta düzeyde aktiviteye sahip odalar için iyidir.

Saten Boya

Yumuşak bir parlaklığa ve yüksek dayanıklılığa sahip olan saten boya, iç mekan duvarları için en çok yönlü ve en iyi boya olarak kabul edilir. Küflenmeye ve solmaya karşı dirençlidir ve temizlenmesi düz ve yumurta kabuğu cilalarından daha kolaydır. Bununla birlikte, fırça veya rulo işaretleyicileri ve diğer uygulama kusurlarını gösterebilir ve rötuş yapmak zor olabilir. Oyun odaları ve aile odaları gibi yoğun trafiğe sahip odalar ile mutfak ve banyo gibi çok nemli odalar için yaygındır.

Yarı parlak Boya

Adından da anlaşılacağı gibi yarı parlak, saten cilaya göre daha fazla yansıtıcılık sunan parlak bir görünüme sahiptir. Neme karşı yüksek bir dirence sahiptir ve banyolar, mutfaklar ve çamaşır odaları için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca yüksek aşınma ve yıpranma alanları için oldukça dayanıklıdır. Temizlemesi nispeten kolay olsa da, lekeleri kolayca gösterir. Beyaz ve kirli beyaz odalarda, yarı parlak kaplama, diğer yüzeylere göre daha parlak bir görünüm sağlar.

Parlak Boya

Parlaklıkta bir artış fiyatta bir artışla birlikte geldiğinden, yüksek parlaklıktaki boyalar muhtemelen en pahalı boyalar olacaktır. Bu kaplamanın yüksek parlaklığı duvarlar için çok fazladır, ancak yüksek dayanıklılığı kapılar, dolaplar ve süslemeler için mükemmeldir ve temizlenmesi en kolay olanıdır. Diğer cilalardan daha fazla kat gerektirir ve uygulama hatalarını gösterme olasılığı en yüksektir.

Sizin İçin En İyi Boyayı Seçiyoruz.

Doğru boyaya karar verirken, genellikle renk ağırlıklı olarak ağırlıklandırılır. Ancak boya türü de aynı derecede önemlidir.

Yağ bazlı veya su bazlı arasında karar verirken, başlamadan önce şu önemli faktörü göz önünde bulundurun: Su bazlı boyayı yağ bazlı boyanın üzerine uygulayabilirsiniz, ancak tersi olamaz, böylece başladığınız yüzey önemlidir. Sık sık değiştirmeyi planladığınız bir yüzeyi boyuyorsanız, su bazlı daha iyi bir seçenektir. Hedef uzun ömürse, o zaman yağ bazlı dikkate alınmaya değerdir.

Kendinizin yaptığı boyamada yeniyseniz, yağ bazlı uygulama hatalarını (örneğin fırça ve rulo izleri) su bazlı boyadan daha iyi gizleyebilir, ancak aynı zamanda daha keskin bir kokuya sahiptir, kuruması daha uzun sürer ve özel çözümler gerektirir. temizleme araçları.

Hangi kaplamanın kullanılacağına karar vermek, büyük ölçüde boyanacak odaya veya yüzeye bağlıdır. Parlaklık en iyi duvar boyası değildir, ancak güzel ve hatta süslemeler ve vurgularda cam gibi olabilir. Neme maruz kalan odalarda, saten ve yarı parlaktır. Düşük aşınma ve yıpranma olan odalarda paranızın karşılığını en iyi şekilde almak için düz boya harika fikirdir. Ve unutmayın: parlaklık ne kadar yüksekse, temizlemek o kadar kolay olur.

Eğer sizde profesyonellik isteyen işlerden biri olan boya işini boyacı ustalarımıza bırakmak isterseniz sizlere kahve ısmarlayabiliriz. 0216 449 94 01 numaralı telefondan hemen bize ulaşın.

Rate this post

Yorum yapın

Boyacı Ustası