Hangi iki boya rengi birlikte güzel görünür?

Boya Renklerini Eşleştirme: Boya Eşleştirme Kılavuzu

Sadece bir duvar rengi seçmek için boya örneklerini karşılaştırarak saatler geçirebilirsiniz. Ve aynı alan için birden fazla renk seçmeye çalışırsanız ve gerçekten boyamanız gerekip gerekmediğini merak etmeye başlayabilirsiniz. Renk seçimi konusunda kabuslar görmeye başlamadan önce , seçenekleri daraltmanıza yardımcı olacak boya eşleştirme kılavuzumuza göz atın.

İstediğiniz Ruh Halini Seçin

Beğendiğinize göre renkleri seçebilirsiniz, ancak boya renk paletlerini seçerken renk psikolojisini anlamak da aynı derecede önemlidir.

Renk, belirli bir odaya girdiğinizde nasıl hissettiğinizi etkiler. Soğuk yeşiller ve maviler rahatlatıcı bir his yaratırken, cesur ve yoğun renkler enerji verici bir hava yaratır. Pastel renkler açık, havadar bir his yaratır. Nötrler, onları nasıl kullandığınıza ve oda için seçtiğiniz diğer renklere bağlı olarak çeşitli görünümler alır.

Oda renklerini seçmeden önce, her oda için ne tür bir ruh hali istediğinize karar verin. Uyumanızı kolaylaştıran sakinleştirici, yatıştırıcı bir yatak odası mı istiyorsunuz? Sabahları sizi uyandıracak aydınlık ve canlandırıcı bir banyo mu yoksa rahatlatıcı bir spa benzeri inziva yeri mi istiyorsunuz? Resmi, tarafsız bir yemek odası mı yoksa sosyalleşmeyi teşvik eden rahat bir alan mı istiyorsunuz?

Hangi duyguyu elde etmeye çalışıyorsanız, o duyguyu yaratmaya yardımcı olmalarını sağlamak için renklerinizi seçerken bu ruh halini aklınızda bulundurun.

Renk Çarkını kullanın

Lise sanat dersinden hatırlayabileceğiniz renk çarkı, eviniz için birden fazla boya rengi seçmek için mükemmel bir araç olabilir. Tekerlek, birlikte harika görünen kombinasyonlar bulmak için tekerlek üzerinde birbirinin karşısında bulunan tamamlayıcı renkleri seçmenize yardımcı olur. Tamamlayıcı renkler seçtiğinizde, her iki ton da farklı bir renkle eşleştirildiğinden daha parlak ve temiz görünür. Renk tekerleği üç tür renkten oluşur:

Ana renkler: Ana renkler kırmızı, mavi ve sarıdır.
İkincil renk: Ana renkleri karıştırdığınızda ikincil renkler oluşur. Bunlar turuncu, yeşil ve mor. Renk tekerleğinde, onları oluşturmak için kullanılan iki ana renk arasında görünürler. Örneğin, turuncu sarı ve kırmızı arasında yer alır.
Üçüncül renkler: Bu renkler, ikincil renklerle ana renkler karıştırıldığında oluşur. Örnekler arasında sarı-turuncu, mavi-yeşil ve mavi-mor sayılabilir. Onları oluşturmak için kullanılan birincil ve ikincil renkler arasında yer alırlar.

Örneğin, renk çarkında kırmızı ve menekşe arasında kırmızı-mor görünür.

Bütün bunlar duvar rengi eşleştirmede size nasıl yardımcı oluyor? Eşleştirilecek renkler ararken, tamamlayıcı renkleri seçmek için renk tekerleğine bakın. Yeşil, direksiyondaki kırmızının karşısında yer alır. Kırmızımsı ahşap tonlarında dolapların bulunduğu bir mutfakta yeşil duvar rengi iyi çalışır. Mavi-morun karşısında sarı-turuncu görünür, bu nedenle birini ana duvar rengi ve diğerini vurgu rengi olarak kullanabilirsiniz.

Renk düzeninizi seçerken ilham almak için renk tekerleğindeki farklı tamamlayıcı renk çiftlerini keşfedin.

Diğer bir strateji, renk tekerleğinde renkleri yan yana eşleştirmektir. Bunlara analog renk şemaları denir ve mekanınızda rahat bir görünüm yaratırlar. Yeşil ve mavi, rahatlatıcı bir görünüm yaratmak için kullanılan yaygın bir renk kombinasyonudur.

Görüş Çizgilerini Düşünün

Evinizdeki her oda için farklı bir renk paleti seçebilirsiniz ancak balonun içinde oda olmadığını unutmayın. Bir odada dururken, genellikle evdeki diğer odaları görebilirsiniz. Bu, açık konseptli bir evde daha da belirgindir. Her oda için farklı renkler seçmek, alanları tanımlamaya yardımcı olur, ancak bu renkler birlikte de iyi görünmelidir.

Aynı anda birden fazla oda için renk paletleri seçerken, en büyük veya en belirgin alanla başlayın. Ayrıca, en cesur renk şemasını kullanmak istediğiniz veya zaten renkleri aklınızda olan bir oda ile başlayabilirsiniz. Seçimlerinizin birlikte ne kadar iyi çalıştığını göz önünde bulundurarak, o ana odayı çevreleyen odalar için renk seçmeye devam edin.

İlk Renginizi Seçin

Evinizin iç mekanı için birbiriyle uyumlu olan farklı renkleri seçerken bir yerden başlamalısınız.

Belirli bir oda için belirli bir renge ilgi duyuyorsanız, tüm evinizin renk paletini seçmek için bunu başlangıç ​​noktanız olarak kullanın. Önce baskın renginizi seçmek zorunda değilsiniz. Belki aklınızda bir vurgu rengi vardır. Olması gereken renginizle iyi çalışan renkleri seçerek oradan oluşturun.

Etrafınızdaki İlhamı Bulun

Renk ilhamı için evinize, doğanıza ve sık sık gittiğiniz işyerlerine bakın.

Evinizde zaten sahip olduğunuz tasarım öğeleri, iyi bir başlangıç ​​noktası sağlar. Bu parçaları çekici bulduğunuz için evinizde bulundurursunuz, bu nedenle renk ilhamı için bu öğelere bakmak mantıklıdır. Sahip olduğunuz sanat eserlerini, kilimleri ve aksan parçalarını düşünün. Hangi renkleri kullanıyorlar? Renklerin bir arada görünme şeklini beğendiniz mi? Onları evinizde daha büyük ölçekte ister misiniz? Duvarlarınız için nötr renkleri tercih ediyorsanız, o desen ve tasarımlardaki nötr unsurlara bakın. Cesur bir vurgu duvarı istiyorsanız, bu dekor parçalarındaki daha parlak renklere bakın.

Perakende mağazaları, restoranlar ve ofisler gibi işletmeler de biraz ilham verebilir. Favori mağazalarınızdaki vitrinlere bakın. Birlikte güzel görünen hangi renkleri kullanıyorlar? Hangi duvar renklerini tercih ediyorlar? Birçoğu sıkıcı beyaz kullanır, ancak diğerleri size güzel veya benzersiz renk kombinasyonları ile ilham verecektir.

Tabiat Ana, renk kombinasyonları için başka bir büyük ilham kaynağıdır. Yeşil, doğada öne çıkan bir renktir ve evinizde kullanmak için de harika bir renktir. Yeşilin diğer tonları da dahil olmak üzere birçok tonla iyi çalışır.

Dolabınız bile oda renk seçimlerine ilham verebilir. En sevdiğiniz elbise, gömlek ve diğer giysilerdeki renk kombinasyonlarına bakın.

Bu ilham verici renk kombinasyonlarından bazıları sanat eserlerinde veya giysilerde harika görünebilir, ancak duvarlarınızda tam olarak istediğiniz gibi değiller. Bununla birlikte, birlikte iyi çalışan renkler hakkında size bir fikir verirler ve tercihlerinize uyan benzer renk paletlerine ilham verebilirler.

Açık ve Koyu Renkleri Dengeleyin
Renkler değer olarak açık, orta veya koyu olarak tanımlanır. Tek bir renk çeşitli değerlerde gelebilir. Örneğin, açık, orta veya koyu mavi olabilir. Çoğu tasarım şeması, kontrast oluşturmak için her odadaki üç değeri de kullanır. Bu değerleri dengede tutmak ve her renk türünün nerede kullanılacağını bilmek, çekici bir tasarım oluşturmanıza yardımcı olur.

Daha açık değerler genellikle duvarlarda ve zeminlerde bulunur ve zeminler genellikle duvarlardan biraz daha koyu olur. Genel bir kural, zeminden başlayıp tavana doğru hareket ederek karanlıktan aydınlığa doğru dekore etmektir. Ortam değerleriniz, pencere kaplamaları ve mobilya parçaları ile mekana girer. Vurgulu renkler, karanlık değerleri çekme eğilimindedir ve koyu renkler, kontrast patlamaları için odaya yayılır.

Çok Yönlü Nötr Kombinasyonlar
Nötr sıkıcı demek değildir ve beyaz ve kirli beyaz tek seçenek değildir. Nötr renkler çok açıktan koyuya değişir. Bir dekorasyon şemasında gri, bej, kahverengi, ten rengi ve siyah nötr renkler olarak kabul edilir. Odada dramatik bir kontrast oluşturmak için açık nötrleri koyu nötrlerle eşleştirebilirsiniz.

Her nötr rengin içinde, genel olarak istediğiniz hissi yaratmanıza yardımcı olacak soğuk veya sıcak tonlar bulabilirsiniz. Tamamen nötr bir oda istemiyorsanız, diğer renkleri de çekebilirsiniz. Örneğin, hafif nötr bir odayı uyandırmak için vurgulu bir duvar boyayın. Cesur vurgular eklemek de nötr bir odayı aydınlatır.

Gri, ev tasarımında sıcak bir nötrdür. Tarz ne olursa olsun, hemen hemen her ortamda çalışan bir renktir. Boya renginizi genel olarak nispeten nötr tutmak istiyorsanız, renk paletiniz olarak iki farklı gri tonu seçin. Daha fazla kontrast oluşturmak için önemli ölçüde farklı olan grileri seçin. Aynı boya parçası üzerinde bir ton daha açık veya daha koyu olması duvarda gözle görülür bir fark yaratmaz, bu nedenle farklı bir boya örneğine atlamak veya aynı boya parçası üzerinde birden fazla adım atlamak en iyisidir.

Kalın Renk Çiftleri
İyi yapıldığında cesur bir duvar rengi, odanızda güzel ve canlandırıcı bir görünüm yaratır. Ancak sirk benzeri bir atmosferden kaçınmanın anahtarı dengedir. Tek bir koyu renkle yapıştırın ve daha açık renklerle dengeleyin. Beyaz veya gri gibi nötr renkler genellikle akla gelir, ancak bunaltıcı olmaması için koyu tonları yumuşatmak için diğer renkleri de kullanabilirsiniz.

Klasik Renk Şemaları
Bazı renk çiftleri doğal olarak birlikte iyi çalışır. Bu renk şemaları genellikle dekorasyon dergilerinin sayfalarında ve dekor parçalarında bulunur. Klasik renk şemaları, paletinizi seçmenin kolay bir yolunu sunar çünkü zaten renklerin eşleştiğini iyi bilirsiniz. Bu klasik renk kombinasyonlarını göz önünde bulundurun:

koyu mavi ve beyaz
Soluk mavi ve parlak kırmızı
Siyah ve beyaz
kırmızı ve altın
pembe ve yeşil
yeşil ve sarı
Yeşil ve mavi

Tek Renkli Renk Şemaları
Odanızı öne çıkarmanın bir başka yolu da tek renkli bir renk şeması seçmektir. Aynı rengin çeşitli tonlarını seçmek sofistike bir görünüm yaratır. Monokromatik, siyah, beyaz veya gri anlamına gelmek zorunda değildir. Yeşil veya mavi gibi koyu bir rengin etrafında tek renkli bir görünüm oluşturabilirsiniz.

Tek renkli efekti oluşturmak için özellik renginizi seçin. Ardından, bu rengin açık, orta ve koyu renk seçenekleriyle üç tonunu seçin. Görünümün ne kadar cesur olmasını istediğinize bağlı olarak, ana duvar renginiz olarak üç renkten birini kullanın. Oda için aksanlarda diğer iki tonu kullanın.

Görünümü bozmak ve alanda dramatik bir unsur oluşturmak için tek renkli bir odaya başka renkler ekleyebilirsiniz. Biraz kontrast için boşluğa beyaz veya siyah ekleyebilirsiniz.

Boya Renklerini Koordine etmek için Ek İpuçları
Farklı odalarda boya renklerini nasıl eşleştireceğinizi öğrenmek bunaltıcı görünebilir, ancak bu zorlayıcı bir karar olmak zorunda değildir. Hala birden çok rengi nasıl seçeceğinizden emin değilseniz, şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:

Renk seçeneklerini sınırlayın: Seçeneklerinizi daraltmak zor olabilir, ancak tek bir odayı çok fazla renkle boğmayın. Genel bir kural, üç renge bağlı kalmaktır.

Boya parçasının altına bakın: Boya şeritlerine baktığınızda, üstteki rengin en açık ve alttaki rengin en koyu olduğunu fark edeceksiniz. Sadece üst renklere bakarsanız, açık renkler benzer görünür. Bunun yerine, koyu alt renge odaklanın. Beğendiğiniz ve yaşayabileceğiniz daha koyu bir renk seçin. Ardından, koordineli renklerinizi seçmek için bu şeritlerden daha açık renkler çekebilirsiniz.

Kişiliğinizi yansıtın: Trendlere ve evinizi boyamanız gerektiğini “düşündüğünüz” şeylere çok fazla odaklanmayın. Size neyin harika göründüğünü seçin. Sevdiğiniz bir alan yaratmak için kişisel dekorasyon zevklerinizi evinize aşılayın.

Sıcak ve soğuk renkleri karıştırın: Birden fazla renk seçerken yalnızca soğuk renkleri veya yalnızca sıcak renkleri seçmeniz gerekmez. Sıcak ve soğuk renkleri bir araya getirmek hoş bir kontrast oluşturabilir ve odayı dengelemeye yardımcı olabilir.

Renk kombinasyonlarını test edin: Duvarları boyamaya başlamadan önce, seçtiğiniz tüm boya renklerinden küçük örnekler satın alın. Onları büyük karton parçalarına boyayın ve uzayda nasıl göründüklerini görmek için yan yana odaya yerleştirin.

Acele etmeyin: Bir değişikliğe hazır olduğunuzda, o değişikliği hemen istersiniz. Ancak yıllarca yaşayabileceğiniz renkleri seçmek biraz daha zaman alıyor. Renklerinizi seçtiğinizde, boyanmış numunelerinizi birkaç gün boyunca odada tutun ve nasıl göründüklerini görmek için günün farklı saatlerinde görüntüleyin.

Aydınlatmaya dikkat edin: Boya renk kombinasyonlarının görünümü genellikle odadaki aydınlatmaya bağlıdır. Doğal ışıkta iki rengin birlikte nasıl çalıştığına dair en doğru fikri elde edersiniz. Bu renkler güneş ışığı değiştikçe farklı görünebilir ve ek ışık kullanırsınız. Örneğin, akkor aydınlatma, sıcak tonları ve sarıları vurgular. Floresan aydınlatma, oda renklerinize mavi bir ton katabilir.

Yoğunluğu düşünün: Parlak ve yoğun renkler, odaya bir ağırlık hissi verme eğilimindedir. Daha az yoğun nötr renkler, alana daha hafif bir ağırlık hissi verir.

Yüzeyleri seçin: Seçtiğiniz boya, bitmiş görünümde ince farklar yaratabilir. Tavanı bir yüzeyde ve duvarları diğerinde boyamak, ince bir kontrast etkisi yaratır. Bir vurgu oluşturmak için aynı şeyi duvarlarla da yapabilirsiniz. Vurgulu duvar için tamamen farklı bir renk seçmek yerine, aynı rengi kullanın, ancak duvarların geri kalanından farklı bir bitişte kullanın. Daha parlak yüzeyler daha fazla dikkat çeker, bu nedenle en çok dikkat çekmek istediğiniz yere göre stratejik olarak bitişi seçin.

Cesur olun: Birçok ev sahibi, boya renklerini seçerken muhafazakar olma eğilimindedir. Nötrler güzel ve hatta dramatik olsa da, cesur ve yeni bir şey denemekten korkmayın. Normalde düşünmeyeceğiniz cesur bir renge ne kadar aşık olduğunuza şaşırabilirsiniz.

Hazır Olduğunuzda, Profesyonel Sonuçlar İçin Boya Ustası ile İletişime Geçin. İstanbul’da yaşıyorsanız, tüm profesyonel boyama hizmeti ihtiyaçlarınız için En Uygun Boya Ustası ile iletişime geçin . Birlikte en yakın zamanda mükemmel bir şekilde çalışan renklerle dolu çarpıcı bir alan yaratmak için boya kombinasyonlarınızı tamamlamanıza yardımcı olabiliriz .

Rate this post

Yorum yapın

Boyacı Ustası